Kalem, güzel kalem

Çarşamba, Aralık 28, 2005

Pardustur falan

28 Aralık 2005-Çarşamba
Level forumlarına yazmıştım bunu pardusla ilgili bir konuya ama hoşuma gitti sizlerle paylaşayım dedim.

"
Ya aslında en iyi ihtimalle devlet dairelerinde kullanılır derken, sadece bu bile gerçekleşse gerçekten çok güzel olur, hatta asıl güzellik bu olur... Zira windows'tan fazla satmasının pek anlamı yok pardus'un; ücretsiz bir sistem ne de olsa. (mali açıdan doğrudan bir getiri anlamında düşünürsek tabi)
Ancak şöyle düşünelim. Şimdi bir tane devlet dairesindeki bir tane bilgisayarı ele alalım. Hani sadece işletim sisteminden ziyade genel bakalım.Windows versiyonu: Öncelikle Lisans ücreti ödenecek. Bilgisayarı aldınız, lisans 1. İleride yeni bir windows'a update ettiniz, lisans 2 vs Sonra, ms office kullanıyorsunuz diyelim. Tekrardan lisans, yeni versiyonlarda tekrar lisans. Bir de sevgili windowsun malum gereksiz sistem tüketme özelliği var. Bu yüzden de (hele hele xp falan kurulacaksa) alınacak sistemlerin oldukça sağlam olması gerekiyor. Sağlam olmasa bile, ofis işi yapabilecek kapasitenin üstünde alınacağını windows garantiliyor. Sistemin güvenlik ve stabilite olayında yaşayacağı sorunların sıklığı, bunların düzeltilmesi için gereken maliyet, bu sırada yapılmayan işlerin yaratacağı iş gücü kaybını da ekleyelim. Gelelim, pardus olması şart değil, linux+openoffice tarzı ücretsiz açık kod yazılımlara. Öncelikle lisans ücreti yok. Ne işletim sistemine, ne ofis programına. Ne şimdi, ne de sonra. Sistemlere gelince, bizim windowsların yazı yazarken kasım kasım kasıldığı sistemlerde inanılmaz serverlar çalışabiliyor. Biz cd yazımı sırasında ağlarken, linuxlar hem cd yazıyor hem yazı yazıyor hem internete giriyor hem onu hem bunu hem de şunu yapıyor Güvenlik ve stabilite açısından da çok daha az sorunlular. Bir açıyorsun, bir daha kapamıyorsun uzun süre.
Bu çok kabaca bir karşılaştırma oldu. Bunları önce bir devlet dairesindeki tüm bilgisayarlara, sonra da bir ilçedeki tüm devlet dairelerine, bir ile, bölgeye ve ülkeye kapsayın. Maliyetleri (para ya da işgücü) bir karşılaştırın. Tamamen doğru bir karşılaştırma olmadığının ben de farkındayım, ama tamamen de yanlış değil.
Buna ek olarak açık kodlu yazılımlarda, devlet dairelerinde örneğin yapılacak işe göre özelleşmiş yazılımlar ya da eklentiler yapılabilir. Windows'ta bu şansınız yok ya da parayı basıp yeni programlar almalısınız.
Bu durumda en iyisinden devlet dairelerinde kullanılır şeklinde bakmamak daha doğru olur gibi. Devlet dairelerinde kullanılsa, dışarıda giden tonla para ülkeye kalır. Buna ek olarak bağımlılığımız azalır.
Kişisel olarak bakarsak, aslında yine lisans ödemeden, artık windows kadar işlevli (düzeltiyorum, daha işlevli) bir arabirime sahip, her işi daha zayıf sistemlerle bile yapabilen bir işletim sistemi, çoğu kişiyi tatmin edecektir. Yani film izlemek, müzik dinlemek, internette dolaşmak vs gibi işlerde hiç bir sorun yok.
Oyunlara gelince, o konuyu pek bilmiyorum =) Bilenlere sormak lazım. Ama eğer uyumluysa, arkaplanda windowsun 123132 işlemi olmadan oyunları çalıştırabilmek daha iyi olurdu, ram ve işlemciyi upgrade etmiş gibi olurdu herhalde =)
Pardus bence güzel bir adım, ama bir adımın tek başına bir anlamı yok. Bu adım eğer uzun bir yolculuğun başlangıcı olmayacaksa, eğer bundan 20 yıl sonra "yahu iyi ki geçtik şu pardusa, ne kadar iyi oldu şu şu açılardan" demek yerine "bi ara pardus diye bişey vardı olm neydi o" diyeceksek, o zaman yapılan tüm emeğe yazık olmuştur derim. Şu noktada devletin devreye girip bu güzel gelişmeyi sahiplenmesi gerekir, zamanla zaten açık kodlu olduğundan kolayca ve hızlıca gelişecektir. Yeter ki bir amaç, bir doğrultu olsun, bizden daha neler çıkar =)
"

1 Comments:

  • Güzel yazı. Şİmdi level'da yazılanlarıda okuyorum, hepsi bir bitsin kulaklarını çekerim saçmalayanların.
    Bu arada %17'deyim bir türlü inmedi şu pardus. Bi insin vmware ile kurarımda windows üzerinden de olsa artık linux kullanırım hep :).

    By Blogger Ragnor, at 10:25 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home